Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven was een Duitse componist en pianist. Hij is een van de beroemdste componisten aller tijden. Zijn muziek wordt gezien als de schakel tussen de klassieke periode en de Romantiek.
Geboren: december 1770 (gedoopt 17 december), Bonn (Duitsland)
Gestorven: 26 maart 1827, Wenen (Oostenrijk)
Relaties: nooit getrouwd. Had voogdij over zijn neefje Karl.
Bekendste stukken: Für Elise, Mondschein-sonate, Symfonie nr.5, Symfonie nr.6 ‘Pastorale’, Symfonie nr.7 (met het beroemde Adagietto uit The King’s Speech), Symfonie nr.9 (met Ode an die Freude), Pianoconcert nr.5, ‘Keizer’, Vioolconcert, Cavatina uit Strijkkwartet nr.13
Interessant: bleef componeren terwijl hij doof aan het worden was.
"Kan die verdomde hoornist niet tellen? Het is duidelijk verkeerd!" Dit riep Ferdinand Ries tegen zijn leermeester Ludwig van Beethoven tijdens de allereerste repetitie van de Eroica-symfonie. De keiharde, lompe inzet van de hoornist leek te vroeg. Beethoven had zijn leerling bijna een klap verkocht. Het was namelijk geen fout: hij had het expres zo gecomponeerd.
De muziek van Beethoven bracht een schok teweeg. De wringende akkoorden waar de Eerste symfonie mee begint, plotselinge en luide accenten die je voortdurend op het verkeerde been zetten, en allerlei onverwachte wendingen, zoals de expres gecomponeerde te vroege hoorninzet in de Derde symfonie - zijn werken braken radicaal met conventies. Na Beethoven was muziek niet langer puur vermaak: hij had er een kunst van gemaakt die de luisteraar verheft. Alle componisten die na Beethoven kwamen, voelden zijn intimiderende schaduw over zich hangen. Hoe konden ze de grootmeester ooit overtreffen?
Het wonderkind Beethoven:
Beethoven stond eerst zelf in de schaduw van een grootheid: Wolfgang Amadeus Mozart. Toen Beethoven nog klein was, had Mozart al naam gemaakt als wonderkind. Beethovens vader Johan, zelf een tenor aan het hof, wilde van zijn zoon net zo’n wonderkind maken – en ging daarin behoorlijk ver. Nadat hij Beethoven viool en piano had leren spelen, haalde hij hem op z’n elfde van school zodat hij al zijn tijd in de muziek zou stoppen. Ook sleurde Johan hem vaak midden in de nacht uit bed omdat hij het pianospel van zijn zoon wilde demonstreren aan een gast.
Het was geen makkelijke jeugd. De vader van Beethoven kwam geregeld dronken thuis, het gezin was arm en het huwelijk van zijn ouders piepte en kraakte. Na de dood van Beethovens moeder Maria raakte Johan in de put. Hij werd onder curatele gesteld. De zestienjarige Beethoven werd opgezadeld met de verantwoordelijkheid voor zijn broers en moest zijn vader regelmatig ladderzat uit de kroeg plukken.
Beethoven als pianist:
Desondanks ging Johans wens in vervulling: Beethoven bleek talent voor muziek te hebben. De zestienjarige jongen had zelfs zo veel in zijn mars, dat hij naar Wenen reisde om Mozart te ontmoeten en les van hem te krijgen – waarvan we niet weten of dat ook echt gelukt is. De tweede keer dat Beethoven naar Wenen ging, was Mozart al gestorven. Hij ging studeren bij onder andere Antonio Salieri en Joseph Haydn. Hoewel Beethoven en Haydn altijd een goede band zouden hebben, schijnt Beethoven gezegd te hebben dat hij niets van Haydn had geleerd.
Beethoven maakte naam als pianist. Hij toerde met groot succes door Duitstalige landen. Zijn spel en improvisatietalent schijnen te hebben gewedijverd met de pianokunsten van Mozart. De componist Václav Tomášek noemde Beethoven zelfs de beste pianist die hij ooit had gehoord. In deze periode componeerde Beethoven onder andere zijn Septet voor houtblazers, hoorn en strijkers, zijn Eerste symfonie, strijkkwartetten en pianoconcerten, die hij zelf uitvoerde. Beethoven, nog een jonge twintiger, was hard op weg om in Mozarts voetsporen te treden.
Het noodlot van Beethoven: doofheid
Dit was echter van korte duur. In 1801 wist Beethoven het zeker: hij was doof aan het worden. Wat voor ieder mens al een vreselijk besef zou zijn, was voor Beethoven een regelrechte ramp. Hoe kon hij ooit nog optreden? Hoe kon hij aan de buitenwereld toegeven dat hij, voor wie alles om het gehoor draaide, zijn meest essentiële zintuig aan het verliezen was? Beethoven besloot zijn doofheid te verbergen. Hij trok zich terug, ontweek gesprekken en gaf steeds minder concerten, als de dood dat iemand zijn toestand zou ontdekken. Het dreef hem tot wanhoop, zodanig zelfs, dat hij overwoog een einde aan zijn leven te maken.
"Ik moet bijna helemaal alleen leven, als iemand die verbannen is. Ik kan me niet meer dan strikt noodzakelijk is met de samenleving mengen."
Eén ding hield Beethoven overeind: zijn muziek. "Het leek me onmogelijk om de wereld te verlaten voordat ik alles had voortgebracht waarvan ik voelde dat het in me zat," schreef hij. Componeren werd nu zijn voornaamste bezigheid. Het gaf hem troost: ook al werd hij doof, er zat nog altijd muziek in hem, en die kon hij nog steeds delen met de wereld. Hoe hij dat kon blijven doen, weten we niet precies, maar waarschijnlijk putte hij tijdens het componeren uit zijn herinneringen en voorstellingsvermogen van muziek. Hij zou zich ook meer hebben gericht op trillingen en bewegingen van instrumenten en het visuele aspect van componeren.
Hoewel Beethoven zijn gehoor nooit volledig zou verliezen, zou het nooit meer verbeteren, wat hij ook probeerde. Tegen 1818 hoorde hij nauwelijks meer en kon hij alleen nog een gesprek voeren met behulp van conversatieboekjes.
Beethoven, Napoleon en verre liefdes
In 1809 bood de Weense adel Beethoven een salaris aan voor de rest van zijn leven. Zo kon hij componeren wanneer hij maar wilde. Dit werd hem echter ook lastig gemaakt. Door de Franse Revolutie en het oprukkende leger van Napoleon leefde Beethoven met politieke onderdrukking, oorlog en onrust. Eerst was Beethoven een groot bewonderaar van Napoleon. Maar toen hij hoorde dat zijn held zichzelf tot keizer had gekroond, verscheurde hij woest de titelpagina van de heroïsche Derde symfonie, die hij aan Napoleon had opgedragen. De turbulente tijd heeft zijn weerslag gehad op onder andere deze symfonie, waar een Franse militaire treurmars in zit.
Rond zijn veertigste was Beethoven op het hoogtepunt van zijn roem. Hij werd beschouwd als de beste nog levende componist van instrumentale muziek en had onder andere al zes symfonieën, vijf pianoconcerten en 25 pianosonates op zijn naam staan. Beethoven vond het een goed moment om te gaan trouwen – maar in de liefde had hij weinig geluk. De vrouwen op wie hij zijn oog had laten vallen, waren al getrouwd of van adel, en dus buiten bereik. Hij zou altijd vrijgezel blijven.
Desondanks kreeg Beethoven op een gegeven moment toch iets mee van het gezinsleven. Zijn broer Kaspar overleed in 1815 en zo kreeg Beethoven de voogdij over zijn neefje Karl. Dit ging echter niet bepaald zonder slag of stoot: er was een slopende vier jaar van rechtszaken en conflicten met Karls moeder voor nodig. De relatie tussen Karl en Beethoven, wiens karakter opvliegend en onstuimig was, verliep moeizaam, en de situatie lastig. In de zomer van 1826 deed Karl een zelfmoordpoging.
De slepende kwestie hakte erin bij Beethoven. Een naaste beschreef hem als een man van 70, terwijl hij nog maar 55 was. Hij kreeg steeds meer gezondheidsproblemen, dronk veel en raakte door zijn doofheid steeds geïsoleerder. In de laatste jaren componeerde Beethoven intieme strijkkwartetten, alsof hij daarin zijn innerlijke, persoonlijke gedachtes uit zijn eenzame wereld wilde uiten - een manier van componeren die kenmerkend zou worden voor de Romantiek.
De nalatenschap van Beethoven:
Beethoven overleed op 26 maart 1827 in Wenen, 56 jaar oud, na een ziekbed. Naar verluidt hief hij na een enorme lichtflits en donderklap zijn vuist en keek hij nog eenmaal de wereld in voor zijn ogen voorgoed sloten. Voor zijn begrafenisstoet waren tienduizend mensen op straat.
Beethoven liet de wereld een ontzagwekkende muzikale erfenis na. Hij had voorgoed veranderd wat het publiek verwachtte van muziek. Zijn krachtige, intense, emotionele, lyrische, humoristische maar bovenal grensverleggende werken waren een voorbeeld voor alle componisten die na hem kwamen. Het woord 'genie' bestond tijdens het leven van Beethoven nog niet, maar hij zou een van de eersten zijn die een genie zou worden genoemd.
465 artikelen gevonden
465 artikelen gevonden
BEETHOVEN: VIOLIN SONATAS 3
Eerdere afleveringen van de Beethovensonatecyclus van Frank Peter Zimmermann en Martin Helmchen zijn alom geprezen. De albums werden omschreven als 'conversations by a perfect instrumental pairing' in BBC Music Magazine en kregen respectievelijk een Choc
BEETHOVEN: COMPLETE PIANO SONATAS (9CD)
Boris Giltburg wordt wereldwijd geprezen als een zeer gevoelige, inzichtelijke en meeslepende vertolker, waarbij critici zijn gepassioneerde benadering van performance prijzen. Dit project om alle 32 pianosonates van Beethoven op te nemen, is een persoonl
BEETHOVEN: FIDELIO (2CD)
Na hun veelgeprezen opname van Webers Freischütz presenteren de Dresdner Philharmonie en haar chef-dirigent Marek Janowski met Beethovens Fidelio opnieuw een Duitse operaklassieker. Ze werken samen met een sterrencast waaronder Lise Davidsen (Fidelio/Leon
Beethoven, Schnittke: Violin Concertos
Na bejubelde opnamen van de grote romantische vioolconcerten van Brahms, Bruch en Tsjaikovski, neemt Vadim Gluzman het werk ter hand dat in het begin van de 19e eeuw een nieuwe koers uitzette voor het genre: Beethovens Vioolconcert in D groot, Op. 61. Met
Beethoven: Triple Concerto
Carl Reinecke, die gedurende zijn lange en indrukwekkende carrière in alle aspecten van de muziek actief was, vertegenwoordigde de complete musicus met de overtuiging dat 'kunst de mensheid geluk moet brengen'. In zijn fantasierijke transcriptie van Beeth
Beethoven: Ta ta ta taaa.. 13 Times the Same
Drie G's en een Es, Ta-ta-ta-taaa! genoemd, is misschien wel de bekendste zin uit de klassieke muziek. De noten vormen het openingsmotief van Beethovens Vijfde Symfonie, een werk dat sinds de eerste uitvoering in 1808 een blijvende populariteit geniet. Di
Beethoven: Symphony No. 3, Mehul - Les Amazones Overture
François-Xavier Roth en Les Siècles zetten hun verkenning van Beethovens symfonieën voort en bieden ons de gelegenheid de 'Eroica' in al zijn moderniteit en kracht te herontdekken. Dankzij de magie van de historische klankkleuren worden Beethovens bedoeld
BEETHOVEN: VIOLIN SONATAS 2
In 2020 verscheen het eerste deel van dit drieluik over Beethovens vioolsonates - een album die bekroond werd met onderscheidingen als Choc de Classica en Cum Laude (Luister), met uitvoeringen die "klassieke verve paren aan een diep romantische geest" (Gr
Beethoven: Symphonies Nos. 1 & 5
Dit album vertegenwoordigt de belangrijke reis van de klassieke naar de romantische kijk op een symfonie. De eerste symfonie van Beethoven (vol met vernieuwende scherpe accenten en ongebruikelijke harmonieën) volgt Haydns favoriete structuur: het voert on
Beethoven, Bartok, Bach: Prism III
Het derde deel van de doorlopende Prism-serie van het Deense strijkkwartet, dat laat zien hoe de uitstraling van Bachs fuga wordt gebroken door Beethovens kwartetten om het werk van latere componisten te belichten. 'Beethoven had een fundamenteel lineaire
Beethoven: Symphony No. 7, The Creatures of Prometheus (2CD)
Richard Wagner een groot bewonderaar van Ludwig van Beethoven noemde diens zevende symfonie een “apotheose van de dans”. De première vond op 8 december 1813 in Wenen plaats, en wel tijdens een benefietconcert voor de soldaten die gewond waren geraakt tijd
Beethoven: Piano Concertos 1 & 2
In 2005 traden Igor Levit en Xiaohan Wang, samen met het Kolner Kammerorchester onder leiding van Helmut Müller-Brühl, op als uitmuntende talenten van de halve finale van het "Internationale Beethoven Concours voor Piano Bonn". De wedstrijd was in datzelf
Beethoven - Berg - Boulez
In het kader van de eerste opname van Pierre Boulez' 'Antiphonie' heeft Florent Boffard de verschillende benaderingen van de symbolische muzikale vorm van de 'sonate' door drie componisten samengebracht. Als robuuste structuur in Beethoven wordt het een o
Beethoven: Cello Sonatas Op.5 Nos. 1 & 2
Met elk nieuw album nodigt de Stradivari-collectie u uit om een ander uniek instrument te ontdekken... Liefdevol geconserveerd en ondergebracht in het Muziekmuseum in Parijs, zoals de prachtige Guarneri cello uit 1734 en de Gebauhr-vleugel uit 1855, die b
Beethoven: Missa Solemnis
Geschreven tussen 1818 en 1823, het resultaat van intensief theologisch en muzikaal onderzoek in de bibliotheek van zijn toegewijde, aartshertog Rudolph van Oostenrijk, is de Missa solemnis, naar Beethoven's eigen mening, zijn meest ambitieuze samenstelli
Beethoven: Reflections
Deze CD presenteert drie werken van Beethoven zoals die worden weerspiegeld in het oog en de geest van een andere componist, en worden overgedragen op een ander medium, de pianosolo. Franz Liszt transcribeerde Beethovens 9 symfonieën voor piano solo, een
Beethoven: Symphony No. 7, Piano concerto No. 4
Opdat we niet vergeten dat hij ook pianist is: op hun eerste gezamenlijke album soleert Lahav Shani (31), chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, zelf in het Vierde pianoconcert van Ludwig van Beethoven. Het pianoconcert wordt gekoppeld aa
Beethoven: Chamber Music with Flute
Dit album bevat een charmant programma van kamermuziek met fluit van Beethoven. De vier werken, allemaal uit de beginjaren van de carrière van de componist, werden in juni 2020 opgenomen in Berlijn, door een vooraanstaande groep muzikanten onder leiding v
Beethoven: 3 Piano Quartets WoO36; Van Swieten Society
Deze nieuwe opname presenteert drie minder bekende kamermuziekwerken van de jonge Beethoven, de Pianokwartetten WoO36. Zoals elke muzikant in Europa was de jonge Beethoven goed bekend met Mozarts composities en hij was er een groot bewonderaar van. Hij vo
Beethoven: Symphony No. 9 - transcribed by Kalkbrenner
Friedrich Kalkbrenner is een uitmuntende componist-pianist die in het begin van de negentiende eeuw in Parijs en Londen bekendheid verwierf. Hij is een kunstenaar wiens muziek ten onrechte in de vergetelheid is geraakt, ondanks een overvloedig en gevariee
Beethoven: Christ On the Mount of Olives
Gecomponeerd in 1803, terwijl Beethoven ook de 'Eroica'-symfonie schreef, is Christus op de Olijfberg (Christus am Ölberge) het enige oratorium van de componist en combineert hij de emotionele kracht van zijn latere Missa Solemnis met het theater van een
Beethoven: Late Piano Sonatas
Édouard Herriot zei ooit: "In Beethoven komt alles van binnenuit. Zijn model is niet de regel van het schoollokaal." Dit geldt met name voor de late sonates, die elementen bevatten van zowel een intiem dagboek (Romain Rolland zag in Op.101 "een dag in het
Beethoven, Kuhlau, Doppler: Variations on Folk Songs
Anna Besson is een fluitiste met een passie voor traditionele muziek, die al een album met Ierse volksmuziek heeft gemaakt, namelijk The Dubhlinn Gardens. Voor deze nieuwe opname werkt ze samen met de Russische fortepianiste Olga Pashchenko, een eminent s
Schubert: Vanitas
Net als de schilderijen van de Vlaamse barokschilders kunnen de hier gepresenteerde 'ijdelheden' op twee manieren worden benaderd: enerzijds als uitingen van twijfel en angst voor de kwetsbaarheid van het menselijk leven; anderzijds als genoegens om zonde